Sukeltaminen

Sukeltaminen vauvauinneissa

Sukeltaminen herättää usein kysymyksiä vauvauinneissa, mutta on hyvä muistaa, että se on vain yksi osa uintia. Vauvauinnin päätavoite on tarjota lapselle myönteisiä ja turvallisia kokemuksia vedessä ja sukellukseen edetään aina lapsen oman tahdin ja valmiuden mukaan. 

Vauvauinneissa totutellaan veteen ja tehdään erilaisia kastautumisharjoituksia, joiden avulla edetään lasen salliessa sukeltamiseen. Matka kohti sukelluksia alkaa, kun vauva ja vanhemmat ovat tottuneet allasympäristöön ja vauvalle on kehittynyt riittävä vartalon- ja päänhallinta.

Ensimmäisiä kastautumisharjoitukset keskittyvät veden roiskeiden totutteluun, kehon ja kasvojen kasteluun sekä kannutusharjoituksiin, joiden avulla seurataan vauvan reaktiota veteen. Harjoituksia toistetaan rauhallisesti ja yksilöllisesti, kunnes vauva hyväksyy veden kasvoillaan.

Kun pinnan päällä tehtäviä kastautumisharjoituksia toistetaan riittävästi ja maltilla, siirtyminen ensimmäisiin vedenalaisiin sukelluksiin tapahtuu luontevasti ja vauvan omaa tahtia kuunnellen. Usein tähän vaiheeseen edetään vasta useiden uintikertojen jälkeen.

Vauvauitien yhteydessä puhutaan usein sukellusrefleksistä. Sukellusrefleksi aktivoituu, kun vauvan takanieluun pääsee vettä, jos vauva ei tietoisesti siinä vaiheessa jo pidätä hengitystään.

Nykyään ei ole kuitenkaan syytä enää puhua "sukellusrefleksin avulla" sukeltamisesta, koska veden alla käynnit tehdään ennakoiden, rauhassa ja vasta riittävän pinnan päällä tehtävän totuttelun jälkeen. Maltillisen esiharjoittelun ja kannutusten myötä vauva tiedostaa ja oppii nopeasti sen, milloin on sukelluksen aika.

Lapsilähtöisyys ja vauvan omien valintojen tukeminen ovat keskeisiä periaatteita sukellusharjoituksissa. Tutkimusten mukaan lapsen omaehtoinen osallistuminen ja valinnanvapaus lisäävät oppimismotivaatiota ja positiivisia kokemuksia, mikä tukee uusien taitojen omaksumista. Vauvauinnissa siirrytään vähitellen itsenäisempiin sukelluksiin vauvan kehityksen ja valmiuden mukaan – vauva sukeltaa vain, jos hän itse haluaa. Näin sukeltamisesta tulee luontevampaa ja innostavampaa ja lapsi oppii vedessä toimimisen taitoja omaan tahtiinsa.

Ohjaaja on teitä varten paikalla ohjeistaen ja tukien perheitä lapsilähtöiseen tekemiseen.